de adviesbron voor arbeidsveiligheid
  home     bedrijven     musea     werkwijze     contact   copyright © JN Smaal 2005-2019   
ongedierte
HACCP
ARBO
Aanwezigheid van ongedierte in uw bedrijf is een aanwijzing voor omstandigheden die de veiligheid, gezondheid en welzijn in gevaar kunnen brengen of negatief be´nvloeden.
Bijvoorbeeld:
  • Ratten en muizen kunnen door hun vlijmscherpe tanden veel schade veroorzaken. Niet alleen etenswaren, maar ook papier en karton, elektrische bedrading en zelfs waterleidingen zijn niet veilig.
  • Kakkerlakken planten zich ongekend snel voort en kunnen grote overlast veroorzaken. Het zijn beestjes die voor verontreiniging en voedselvergiftiging zorgen en een penetrante geur verspreiden.
  • Vliegen lijken onschuldige insecten, doch door een deel van hun maaginhoud en uitwerpselen op ons voedsel te deponeren worden het ziekteverspreiders.
  • Papiervisjes / zilvervisje voeden zich met organische materiaal, zoals vezels in papier, kunstvezels uit cellulose en textiel van plantaardige vezels en kunnen daarom veel schade aanrichten aan b.v. boeken, papieren en archiefmateriaal.
  • Plaagdieren, zoals b.v. duiven, meeuwen, katten en steenmarters kunnen ook veel ongemak en schade veroorzaken.
Ongedierte en plaagdieren zullen zich alleen nestelen en voortplanten als de voor hen ideale omstandigheden aanwezig zijn. Zij vormen dus een indicatie hoe het is gesteld met de orde en netheid in uw bedrijf.
John Smaal geeft praktisch advies ter voorkoming en wering van plaagdieren, verricht inspecties met schriftelijke rapportage.